Uniwersytet Rolniczy w Krakowie uczestnikiem pilotażowego programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”
5 października 2023 r. w Warszawie Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, prezesi spółdzielni mleczarskich oraz rektorzy sześciu uczelni przyrodniczych podpisali list intencyjny w sprawie pilotażowego programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. Z ramienia UR w Krakowie – dokument podpisała Prorektor ds. Nauki prof. prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz. Do 2027 roku na pilotaż programu zostanie
Głównym celem pilotażu jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” ma za zadanie bezpośrednią i ścisłą współpracę z zakładami mleczarskimi, aby tworzyć innowacyjne produkty, a także odpowiednie warunki do rozwoju całego sektora mleczarskiego.
Zebranie poprowadziła dr hab. Wioletta Knapik, prof. URK – kierownik projektu. W zebraniu zespołu projektowego uczestniczyli kierownicy zadań: dr hab. Joanna Łukasik, prof. URK, dr
„Projekt jest wyjątkowy – pokazuje, że nauka może być powiązana z gospodarką, nauka może być powiązana z biznesem, nauka może i powinna tworzyć dla rozwoju, dla społeczeństwa, dla nas wszystkich.” – mówi rektor UP w Lublinie, prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk.
Każda uczelnia uczestnicząca w projekcie otrzyma 16,1 mln zł dofinansowania.
W sieci badawczej uczestniczą:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Badania będą realizowane w trzech obszarach:
Obszar I – Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych.
Obszar II – Innowacyjne rozwiązania wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.
Obszar III – Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych.
Zadanie skierowane jest do całego sektora mleczarskiego działającego w Polsce.
Spółdzielnie mleczarskie, które podpisały list intencyjny wraz z uczelniami wchodzącymi w skład sieci badawczej:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
- Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK,
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL,
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA,
- Grupa POLMLEK,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu.
Źródło: materiały prasowe Ministerstwa Edukacji i Nauki.