Pilotaż programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”
Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi uczestniczył dziś wspólnie z ministrem edukacji i nauki Przemysławem Czarnkiem oraz prezesami spółdzielni mleczarskich i rektorami uczelni przyrodniczych w podpisaniu listu intencyjnego w sprawie pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”.
Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi uczestniczył dziś wspólnie z ministrem edukacji i nauki Przemysławem Czarnkiem oraz prezesami spółdzielni mleczarskich i rektorami uczelni przyrodniczych w podpisaniu listu intencyjnego w sprawie pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”.
Cel programu
Głównym celem programu jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.
– Świat nauki wchodzi w bezpośrednią współpracę ze światem biznesu – stwierdził minister Przemysław Czarnek.
– Sektor mleczarski dociera bezpośrednio do naszych konsumentów, ale także doskonale odnajduje się na światowych rynkach. To będzie projekt służący produkcji wyrobów celowanych do konkretnych grup odbiorców: dzieci, osób starszych czy też sportowców. Będzie też służył zwiększeniu konkurencyjności polskich produktów mleczarskich na światowych rynkach – powiedział wiceminister Rafał Romanowski.
Podpisanie listu intencyjnego
Minister Przemysław Czarnek poinformował, że resort edukacji i nauki przeznacza na pilotażowy program „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego” 100 milionów złotych. Zapowiedział również, że pozytywne efekty pilotażu pozwolą na zwiększenie tych środków w przyszłości.
Inicjatywa zakłada ścisłą współpracę spółdzielni mleczarskich i uczelni przyrodniczych. Dotyczy ona m.in. pisania doktoratów i odbywania praktyk przez studentów uczelni przyrodniczych w zakładach mleczarskich.
Organizacje uczestniczące w projekcie
W projekcie uczestniczy 6 następujących uczelni:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie;
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu;
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie;
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie;
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu;
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
oraz 8 mleczarni:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie;
- Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek;
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol;
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita;
- Grupa Polmlek;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siercu.
Trzy obszary badawcze
Program obejmuje następujące obszary badawcze:
- Obszar I: Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych;
- Obszar II: Innowacyjne rozwiązania wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.
- Obszar III: Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych.
Realizacja projektu
Projekt będzie realizowany w latach 2023-2027.
Każda uczelnia otrzyma dotację w kwocie 16 120 000 zł, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie jako lider projektu – 19 400 000 zł. Łącznie w ciągu 5 lat uczelnie na badania otrzymają w ramach projektu 100 mln zł.
Źródło: materiały prasowe Ministerstwa Edukacji i Nauki.